Mák, neboli latinsky Papaver, je rod rostlin z čeledi makovitých. Mák setý je kulturní plodina, která se může dorůst výšky až do 180 cm. Semena máku tvoří zhruba z poloviny oleje kyseliny palmitové, stearové a linolové. Dále obsahuje látky jako fostor, sodík, draslík, vápník i hořčík - tyto látky jsou našemu tělu taktéže velmi prospěšné.
Mák rostl na území Evropy již v mladší době kamenné. To nám dokazují nálezy máku v pravěkých sídlištích. Dnešní mák setý je pravděpodobně potomkem divokého máku štětinkatého. Cíleně se začal pěstovat už před 8 tisíci lety.
Málokdo ví, že mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi a díky rudé barvě svých květů je mák označován za symbol krve a padlých během obou světových válek.
Využití máku
Využití máku je široké - využívá se v odvětví potravinářského průmyslu až po po výrobu drog. Mák podle využití dělíme na:
- Mák opiový - využívá se ve farmaceutickém průmyslu a nelegálně také při výrobě drog
- Mák olejný - využívá se v potravinářství
- Semeno máku se vyskytuje v široké škále barev a odstínů. Barva semen může být bílá, žlutá, okrová, červená, fialová, hnědá, modrá, šedá a černá. Z těchto barevných forem mají větší uplatnění pouze šedá, bílá a modrá. Pro oblast střední Evropy je typický modrosemenný mák.
-
Zralá semena slouží:
- k výrobě makového oleje
- jako nápln do moučníků a koláču
- ke zvýraznění chuti při vaření i pečení - chuť připomíná oříšky
Mák řadíme mezi chlebová koření - používá se k sypání sladkého i slaného pečiva.
Rozemletý mák se přidává do směsí ostrých koření pro zlepšení konzistence a zvětšení hmotnosti a také ke zlepšení chuti.
Díky vysokému obsahuje oleje je mák významnou olejninou a nahrazuje se sním dražší olivový olej.
Okvětní lístky máku se po sběru suší a vzniklá droga se používá do čajů proti nachlazení.
Mák se často využívá při dietách. Je vhodný například při bezlepkové dietě, dietě při osterporóze nebo dietě při dně.
- Recept na makové mléko zde: https://www.ochutnejorech.cz/blog/makove-mleko
-
Proč vyrábět makové mléko
Mák je podobně jako mandle vysoce zásaditý, tudíž pomáhá proti překyselení organismu a je výborným pomocníkem lidí s vředovými chorobami, kteří jsou na žaludeční kyselost velmi citliví.
Vedle tymiánu a majoránky obsahuje mák nejvíce vápníku. 100g máku obsahuje 1460 mg vápníku, což představuje zhruba 150 % doporučené denní dávky.
Kromě vápníku obsahuje mák 20 % bílkovin a 42 % kvalitního tuku. Je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.
Makové mléko neobsahuje mléčný cukr a je tedy vhodnou variantu pro všechny s nesnášenlivostí laktózy.
Pěstitel: Ostrožsko, a.s. Ostrožská Lhota
Kvalita: Lokální konvence
Obal: papír