Mák modrý z Moravy

Mák modrý z Moravy

Mák, neboli latinsky Papaver, je rod rostlin z čeledi makovitých. Mák setý je kulturní plodina, která se může dorůst výšky až do 180 cm. Semena máku tvoří zhruba z poloviny oleje kyseliny palmitové, stearové a linolové. Dále obsahuje látky jako fostor, sodík,  draslík, vápník i hořčík - tyto látky jsou našemu tělu taktéže velmi prospěšné. 

Mák rostl na území Evropy již v mladší době kamenné. To nám dokazují nálezy máku v pravěkých sídlištích. Dnešní mák setý je pravděpodobně potomkem divokého máku štětinkatého. Cíleně se začal pěstovat už před 8 tisíci lety.

Málokdo ví, že mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi a díky rudé barvě svých květů je mák označován za symbol krve a padlých během obou světových válek.

Využití máku

Využití máku je široké - využívá se v odvětví potravinářského průmyslu až po po výrobu drog. Mák podle využití dělíme na:

  • Mák opiový - využívá se ve farmaceutickém průmyslu a nelegálně také při výrobě drog
  • Mák olejný - využívá se v potravinářství
  • Semeno máku se vyskytuje v široké škále barev a odstínů. Barva semen může být bílá, žlutá, okrová, červená, fialová, hnědá, modrá, šedá a černá. Z těchto barevných forem mají větší uplatnění pouze šedá, bílá a modrá. Pro oblast střední Evropy je typický modrosemenný mák.
  • Zralá semena slouží: 

    • k výrobě makového oleje
    • jako nápln do moučníků a koláču
    • ke zvýraznění chuti při vaření i pečení - chuť připomíná oříšky

    Mák řadíme mezi chlebová koření - používá se k sypání sladkého i slaného pečiva.

    Rozemletý mák se přidává do směsí ostrých koření pro zlepšení konzistence a zvětšení hmotnosti a také ke zlepšení chuti. 

    Díky vysokému obsahuje oleje je mák významnou olejninou a nahrazuje se sním dražší olivový olej.

    Okvětní lístky máku se po sběru suší a vzniklá droga se používá do čajů  proti nachlazení.

    Mák se často využívá při dietách. Je vhodný například při bezlepkové dietě, dietě při osterporóze nebo dietě při dně.

  • Recept na makové mléko zde: https://www.ochutnejorech.cz/blog/makove-mleko
  • Proč vyrábět makové mléko

    Mák je podobně jako mandle vysoce zásaditý, tudíž pomáhá proti překyselení organismu a je výborným pomocníkem lidí s vředovými chorobami, kteří jsou na žaludeční kyselost velmi citliví.

    Vedle tymiánu a majoránky obsahuje mák nejvíce vápníku. 100g máku obsahuje 1460 mg vápníku, což představuje zhruba 150 % doporučené denní dávky.

    Kromě vápníku obsahuje mák 20 % bílkovin a 42 % kvalitního tuku. Je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.

    Makové mléko neobsahuje mléčný cukr a je tedy vhodnou variantu pro všechny s nesnášenlivostí laktózy.

Pěstitel: Ostrožsko, a.s. Ostrožská Lhota

Kvalita: Lokální konvence

Obal: papír

 

Běžná cena: 170 Kč
Cena: 150 Kč
Košík je prázdný.
zboží v e-shopu: 300 e-shop systém banan.cz